NBU: “Werken met Ibis heeft voor zo’n enorme tijdswinst gezorgd”

NBU: “Werken met Ibis heeft voor zo’n enorme tijdswinst gezorgd”

Al ruim 50 jaar is de Nederlandse Bouw Unie (NBU) een toonaangevend familiebedrijf in de Nederlandse bouwsector. Met een sterke focus op projectontwikkeling en vastgoedconstructie, variërend van woningen tot kantoren en scholen, heeft de NBU een prominente positie verworven in de markt. Al meer dan 30 jaar vertrouwt de NBU op de software van Ibis, wat een grote impact heeft gehad op hun calculatieproces. Calculator Johan de Raaff vertelt.

calculatieproces sterk verkort       
Als ik aan Johan vraag wat voor hem de meerwaarde is van de Ibis software, hoeft hij niet lang na te denken. Johan: “Andere softwareaanbieders werken nog veel met Excel-sheets erachter. Als ik bij jullie in de uittrekstaat een regel ertussen zet, dan zitten de formules er meteen goed in. Daar hoef ik niet meer over na te denken.” Hij vertelt verder: “Werken met Ibis Calculeren voor Bouw heeft voor zo’n enorme tijdswinst gezorgd. Sinds we met Ibis werken, is ons calculatieproces voor elke begroting met minstens een week verkort.”

100% transparantie naar opdrachtgevers  
"Een belangrijk voordeel van Ibis Calculeren voor Bouw is dat we naar onze opdrachtgevers 100% transparant projecten kunnen begroten en administreren. Door een model aan te leveren, kunnen we moeiteloos gegevens inlezen en deze worden automatisch op de juiste kostendragers geplaatst dankzij de codering van alle regels”, legt hij uit. 

geen risico meer
"Tegenwoordig gebruiken we de uittrekstaten die we zelf hebben ontwikkeld. Je haalt gegevens van je tekening af en die voer je in. De hoeveelheden worden goed bepaald op basis van de tekening, dus daar zit geen risico meer in. De foutgevoeligheid is zo'n 35% gedaald”, legt Johan uit. 

Voor iedereen toegankelijk
Hij benadrukt dat werken met Ibis Calculeren voor Bouw voor iedereen is. Hij vertelt: "Ik denk dat het voor iedereen toegankelijk is, of je nu een installateur, bouwbedrijf of klusbedrijf bent. De software biedt verschillende niveaus van complexiteit, van basis tot expert, maar het blijft eenvoudig om mee te werken. Het concept van het programma, vergelijkbaar met Excel, maakt het gemakkelijk om formules vast te leggen en te werken met totaallijsten, hoofdstukken en paragrafen.”
 
Makkelijk in gebruik
Als voorbeeld noemt Johan een collega die zonder achtergrond zijn eerste project heeft gecalculeerd met de software. Johan: "We hebben nu iemand bij ons van service en onderhoud. Die heeft afgelopen weken voor het eerst een appartementengebouw gecalculeerd. Daar heb ik een aantal weken geleden twee uurtjes mee gezeten om even wat ins en outs van het project met een basisbegroting te laten zien. Vanmorgen hebben we bij elkaar gezeten om de zaken samen te voegen. De foutjes bleken heel erg mee te vallen. Het is echt een heel makkelijk pakket in het gebruik."