RAW bestek schrijven: Wat is het en hoe kan dit efficiënter?

RAW bestek schrijven: Wat is het en hoe kan dit efficiënter?

Het schrijven van een correct RAW bestek voor bouwprojecten is erg belangrijk, omdat het de technische details en afspraken op de juiste manier vastlegt. Zo weten alle partijen, zoals de opdrachtgever en de aannemer, precies wat er moet gebeuren en hoe. Maar dit proces van bestek schrijven brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Denk aan het maken van een duidelijke structuur, het verdelen van verantwoordelijkheden en het volgen van wetten en regels. Wij vertellen je meer over de uitdagingen van bestek schrijven en hoe dit efficiënter kan voor bedrijven in de infra en GWW.

Wat is RAW bestek?

Een RAW-bestek is een document dat de technische specificaties van een bouwproject vastlegt, samen met alle relevante contractuele afspraken. Het is bedoeld om alle partijen, zoals de opdrachtgever en de aannemer, duidelijkheid te geven over wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren.

Een standaard RAW-bestek bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Beschrijving van het werk: Dit is een gedetailleerde beschrijving van wat er precies moet worden gedaan.
  • Tekeningen: Hierop staat visueel weergegeven hoe het project eruit zal zien.
  • Voorwaarden: Dit zijn de contractuele voorwaarden waaraan alle partijen moeten voldoen.
  • Nota van inlichtingen: Eventuele aanvullende informatie of wijzigingen die tijdens het project nodig zijn, worden hierin vastgelegd.
  • Proces-verbaal van aanwijzing: Verslag van een bijeenkomst waarin de opdrachtgever details en instructies geeft aan de aannemer.

De uitdagingen van RAW bestek schrijven

Het opstellen van een RAW-bestek is een uitdagend proces dat verschillende uitdagingen met zich meebrengt.

1. Structuur en indeling

Een van de eerste uitdagingen bij het schrijven van een RAW-bestek is het creëren van een duidelijke structuur en indeling. Het bestek moet overzichtelijk zijn en gemakkelijk te begrijpen voor alle betrokken partijen, van de opdrachtgever tot de aannemer. Een consistente en logische opbouw is essentieel om misverstanden te voorkomen en het project soepel te laten verlopen.

2. Contractuele verantwoordelijkheden

Een ander belangrijk aspect van bestek RAW schrijven is het vaststellen van de contractuele verantwoordelijkheden van alle partijen. Dit omvat onder meer de verdeling van taken en verantwoordelijkheden tussen de opdrachtgever en de aannemer. Het is belangrijk om deze verantwoordelijkheden duidelijk te definiëren om geschillen en conflicten tijdens de uitvoering van het project te voorkomen.

3. Aanbestedingen en wetgeving

Het proces van de aanbesteding en de relevante wetgeving vormt ook een uitdaging bij het opstellen van een RAW-bestek. Dit omvat onder meer het volgen van de procedures voor aanbesteding en het voldoen aan de wettelijke voorschriften met betrekking tot bouw- en aanbestedingsrecht. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot juridische complicaties en vertragingen in het project.

4. Besteksadministratie en betaling

Een andere uitdaging van RAW bestek schrijven is het bijhouden van een nauwkeurige besteksadministratie en het zorgen voor tijdige betaling aan de aannemer. Dit omvat het registreren van alle wijzigingen en toevoegingen aan het bestek, evenals het controleren van de geleverde prestaties en het verwerken van betalingsaanvragen. 

5. Automatisering

Tot slot kan het gebrek aan efficiënte automatisering het opstellen van een RAW-bestek bemoeilijken. Handmatige processen kunnen tijdrovend zijn en de kans op fouten vergroten. Het gebruik van geavanceerde software en tools voor bestek schrijven kan helpen om dit proces te stroomlijnen en de nauwkeurigheid te verbeteren. Automatisering kan ook bijdragen aan een gestandaardiseerde aanpak van het schrijven van RAW bestekken, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd.

Efficiënter RAW-bestek schrijven met Ibis Specificeren voor RAW

Het schrijven van een RAW-bestek kan zoals je kunt lezen een complex en tijdrovend proces zijn. Gelukkig biedt Ibis Specificeren voor RAW een oplossing voor deze uitdagingen. 

Ibis Specificeren voor RAW is een geavanceerde software die specifiek is ontworpen om het opstellen van RAW-bestekken te vereenvoudigen en te stroomlijnen. Deze software voor GWW en infra maakt gebruik van de RAW-catalogus, waardoor gebruikers gemakkelijk hoofdcodes kunnen overnemen en deze vervolgens kunnen aanpassen aan de specifieke behoeften van hun projecten. 

Eenvoudig bestekposten overnemen

Met Ibis Specificeren voor RAW kunnen bestekschrijvers moeiteloos bestekposten overnemen uit andere bestekken, waardoor dubbel werk wordt voorkomen en de efficiëntie wordt verhoogd. Bovendien bevat de software een geïntegreerde module voor het opstellen van Veiligheids- en Gezondheidsplannen (V&G), waardoor ook op het gebied van veiligheid en gezondheid een gestructureerde aanpak mogelijk is.

Gebruiksvriendelijk en efficiënt

Ibis Specificeren voor RAW is een krachtige tool die RAW bestekschrijvers helpt om efficiënter te werken en de kwaliteit van hun bestekken te verbeteren. Met zijn gebruiksvriendelijke interface, geavanceerde functionaliteiten en geautomatiseerde processen is deze software een waardevolle aanwinst voor elke organisatie die betrokken is bij het opstellen van RAW-bestekken. Meer weten? Vraag een gratis demo aan om te ontdekken of dit jouw bedrijf kan helpen. 

ONTDEK ONZE OPLOSSING

 

Training en implementatie

Het is aan te raden om eerst een cursus RAW-bestek te volgen voordat je je verdiept in het schrijven van bestekken of het gebruik van gerelateerde software. Cursussen bij CROW bieden trainingen over de RAW-systematiek, inclusief specifieke cursussen over het opstellen van RAW-bestekken. Deze zijn gericht op professionals in de GWW-sector. Ze behandelen onderwerpen zoals structuur, indeling, contractuele verantwoordelijkheden en wetgeving, en geven praktische tips om efficiënter te werken.

Daarnaast biedt Ibis zelf ook trainingen over de software, waaronder trainingen over Ibis Specificeren voor RAW. Deze trainingen zijn ontworpen om gebruikers vertrouwd te maken met de functionaliteiten en mogelijkheden van de software, en om hen te helpen deze optimaal te gebruiken voor het opstellen van RAW-bestekken.

Wilt u meer informatie over RAW bestek? Raadpleeg dan de website van Kennisplatform CROW.