Pellikaan vergroot inzicht en verkleint foutkans bouwprojecten met bimsync

Pellikaan vergroot inzicht en verkleint foutkans bouwprojecten met bimsync

Design, build, operate

Pellikaan-Bouwbedrijf-logo-II

Pellikaan is een familiebedrijf dat in Nederland, België, Duitsland en Engeland met zo’n 150 medewerkers bouwprojecten realiseert. Behalve appartementen, hotels, industriële gebouwen, kantoren, kinderdagverblijven en scholen, hebben ze ook ruim 900 sportcentra gebouwd, waarvan er een aantal zelf worden geëxploiteerd. “Vooral in de ‘leisure markt’ hebben wij de afgelopen zeventig jaar zowel nationaal als internationaal een sterke naam opgebouwd”, vertelt projectcoördinator en design manager Joost van Dijk. “Daarbij onderscheiden wij ons door met ‘value engineering’ de functionele ruimtes voor opdrachtgevers te optimaliseren. Bijvoorbeeld door de plattegronden efficiënter in te delen, of met andere ontwerpverbeteringen. Ook slagen wij er vaak in projecten efficiënter te managen, dus met een kleiner team, dan onze (buitenlandse) concurrenten.

Inzicht en grip vergroten

Om te anticiperen op het toenemend gebruik van een Bouw Informatie Model (BIM), is Pellikaan op zoek gegaan naar een oplossing waarmee het inzicht in en de grip op projectinformatie te vergroten is. Na het vergelijken van diverse samenwerkingsplatformen is besloten met bimsync te gaan werken, voor onder andere het Morden Leisure Centre in Londen. “Onze belangrijkste criteria waren het gebruiks- en beheergemak, omdat het voor alle projectbetrokkenen een handig hulpmiddel moet zijn. Veel optimalisaties die wij bedenken worden namelijk door de architecten en constructeurs in hun eigen ontwerpen doorgevoerd. Wij richten voortaan bimsync per project in en nodigen vervolgens alle betrokken partijen uit om het integrale BIM te gebruiken en de eigen onderdelen wekelijks te actualiseren. Onafhankelijk van de gebruikte ontwerp- en engineeringsoftware, hanteren wij daarbij het op een open standaard gebaseerde IFC-formaat als uniform uitwisselingsbestand.”

BIMSync snapshot 2

Foutkans verkleinen 

Behalve dat bimsync projecten inzichtelijker maakt, helpt deze software Van Dijk ook bij het voorkomen van fouten. “In een 3D BIM-model zijn mogelijke fouten makkelijker en sneller te ontdekken, vervolgt Van Dijk. “Zowel dankzij het al genoemde betere visuele inzicht in vergelijking met het beoordelen van 2D-tekeningen, als het feit dat iedereen elkaars disciplines te zien krijgt. Tijdens het Morden Leisure Centre project hebben wij via bimsync zo’n 350 issues met elkaar opgelost, waardoor ook een aantal kostbare fouten zijn voorkomen. Gezien onze positieve ervaringen bij dit onlangs opgeleverde project wordt bimsync inmiddels al bij vier andere Engelse projecten toegepast en is ook een aantal Nederlandse en Duitse collega’s ermee gaan werken. Een ander voordeel is het feit dat bimsync een intuïtief te gebruiken webapplicatie is, waarmee je laagdrempelig op elke gewenste locatie en tijdstip kunt werken, zonder impact op de interne IT-omgeving.”