Meten in BIM

Meten in BIM

Meten in BIM is een product uit de Ibis stal met veel potentie. De software geeft 3D Bouw Informatie Modellen (BIM) weer, maakt inzichtelijk hoeveel er van welk materiaal in het bouwobject zit en koppelt deze hoeveelheden aan de bouwbegroting. Dit levert bouwbedrijven een enorme tijdswinst op. Product Owner Roderik von Maltzahn vertelt.   

Wat is Meten in BIM?
Roderik-von-Maltzahn-1800x1200Meten in BIM is een hulpinstrument om hoeveelheden in de bouwbegroting op een eenvoudige manier te bepalen. Roderik: “Van oudsher achterhaalde je de hoeveelheden door alle bouwtekeningen op te vragen en alles op te meten. Deze metingen werden dan in de begroting gezet om tot de totaalprijs te komen. In de bouwwereld, zeker voor grotere projecten, maakt men eerst een compleet virtueel model van een bouwobject voordat het wordt gebouwd. Het is eigenlijk de digitale tweeling van een bouwobject.” Wat Meten in BIM uniek maakt, is de koppeling waardoor meteen alle relevante hoeveelheden in de begroting direct worden aangepast als je een wijziging maakt. 
 
“Het is de digitale tweeling van een bouwobject” 

Van complex naar extreem simpel  
Verder spreekt de complexiteit Roderik aan. Hij vertelt enthousiast: “In zo’n groot model zit ongelofelijk veel informatie. Met Meten in BIM kunnen we van complex naar extreem simpel gaan. Een klant heeft bijvoorbeeld zes weken calculeren kunnen terugbrengen naar twee minuten. Dat is zo’n geweldige vooruitgang. Het is heel gaaf als je zo’n waanzinnige efficiencyslag voor het voetlicht kan krijgen bij klanten. Ik vind het ook leuk om met zo’n model bezig te zijn.” 

“Zes weken calculeren terugbrengen naar twee minuten”  

Iteratief bouwen
Sinds kort werkt het team met wekelijkse feedback van klanten. Roderik: “Door de klantfeedback zijn we heel iteratief aan het bouwen. Elke week kan er weer een nieuwe functionaliteit toegevoegd worden voor onze bèta testers. Die voortdurende feedback van klanten is superleuk. Daarnaast is het leuke aan het team Digitaal Meten dat we altijd samen programmeren. We leren dus veel van elkaar.” 
 
“Een fijn team dat goed op elkaar is ingespeeld”
 
Enorme potentie    
Roderik werkt met het team toe naar een nog veel makkelijkere manier om een volledige uitdraai te krijgen van alle onderdelen van het model. Hij vertelt: “We werken er nu hard aan dit proces nog simpeler, intuïtiever en sneller te maken. Ik geloof dat het product Meten in BIM uiteindelijk de potentie heeft om internationaal uitgerold te worden. De technologie kan ons daarbij helpen. Daarom hebben wij gekozen voor Azure, de cloud van Microsoft. De ontwikkelingen op dat vlak gaan enorm hard en we zijn continu bezig om te kijken welke innovaties ons kunnen helpen bij onze ambities.”